maanantai 7. heinäkuuta 2008

Aika äänestää - ei voisi vähempää kiinnostaa





Jokaisen politiikassa toimivan tulisi ymmärtää syyt otsikon kaltaisten mielipiteiden taustalla. Monet ovat menettäneet uskonsa politiikkaan ja poliittiseen vaikuttamiseen ja vielä useammat eivät ole siihen koskaan uskoneetkaan. Politiikka ei kuitenkaan ole uskon asia.

Viimeaikaiset poliittiset kohut uuniperunoista tekstiviesteihin ovat romahduttaneet äänestäjien luottamuksen poliitikkoihin ja politiikkaan. Eroa politiikasta.com -sivusto olisi nyt varmasti kuumaan valuttaa. Politiikka on kuitenkin aina läsnä elämässämme, halusimme sitä tai emme.


Äänestäjät tuntuvat olevan nyt pakkoavioliitossa politiikan kanssa, johon he eivät usko eivätkä luota. Jos tahdomme saada tämän liiton toimimaan, on pysähdyttävä hetkeksi miettimään, mitä politiikan avioliittoneuvojalla voisi olla sanottavanaan liiton rakoilemisen syistä, sammutetun liekin sytyttämisestä ja toimimattoman liiton uhkista.

Politiikka on monelle kirosana tai asia, mikä tappaa kaiken mielenkiinnon yhteiseen vaikuttamiseen. Samalla ollaan kuitenkin kiinnostuneista monista asioista, jotka ovat poliittisen vaikuttamisen piirissä. Jos politiikka kutsuttaisiin jalkapalloksi tai moottoriurheiluksi, meillä olisi iso liuta innokkaita poliittisia vaikuttajia.

Onko ongelmana sana politiikka. Ei. Ongelma on siinä, miten ymmärrämme politiikan. Jos näkisimme oman arkielämämme valintojen ja esimerkiksi harrastusten ja tärkeinä pitämiemme asioiden yhteyden politiikkaan, olisi meillä huomattavasti enemmän aktiivisuutta politiikassa.


Poliitikot voivat katsoa osaltaan peiliin. Minkä vuoksi kampanjoita tehdään? Minkä vuoksi tahdomme saada ja ylläpitää valtaa? Minkä vuoksi kilpailemme vaaleissa? Usein lähtökohtainen syy tehdä politiikkaa on ensimmäinen uhri poliittisessa kilpailussa, jossa ollaan valmiita tekemään lähes mitä vain vallan vuoksi. Kun valta on saavutettu, ollaan hyvin kaukana niistä syistä, jonka vuoksi politiikkaa lähdettiin tekemään.

Kestävän parisuhteen on palautettava mieleensä ne päivät, jolloin osapuolet löysivät toisensa ja vaalittava tuon pyhän liiton lupauksia. On liian helppo paeta vaikeita asioita omiin nurkkiinsa keskustelematta ongelmista ja antaa ajan etäännyttää toisistaan. On nähtävä toimiva suhde voimavarana molemmille osapuolille ja antaa aikaa toisilleen jatkuvan syyttelyn ja välinpitämättömyyden sijaan.


Äänestäjistä ei saa muodostua rasitetta poliittiselle järjestelmälle, joka työntää puolisonsa syrjään keskittyen vain omaan eriytyneeseen elämäänsä. Äänestäjät eivät puolestaan saa sysätä kaikkea vastuuta kelvottoman puolison loputtomaan piikkiin vaan otettava vastuu yhteisestä liitosta. Poliittisen järjestelmän ja äänestäjien kulissiavioliitto on suurin uhka toimivalle liitolle, jota demokratiaksikin kutsutaan.

Asiat esitetään kulissiliitossa hymyillen ja kaunistellen pistelevää totuutta peitellen. Tulehtuneen liiton nimissä tehdyt päätökset ovat saanet yleisen hyväksynnän, sillä usko kulisseihin on voimakas. Näennäisesti hyvä suhde jättää ongelmat itämään ja syö yhteistaipaleen edellytyksiä sisältä päin. Näennäisyys on suurinta valehtelua, joka peitetään hymyilyllä ja onnellisen yhteiselon vakuutteluilla.

Onnen näytteleminen ei kuitenkaan lohduta unohdettua ja passivoitua puolisoa, joka tahtoisi kertoa kaikille, millä tolalla liitto on saamatta kuitenkaan ääntänsä kuuluviin. Hymy ei tuo onnea myöskään poliittiselle järjestelmälle, joka tarvitsee puolisonsa tuen olemassaololleen. Vuoropuhelu, ymmärrys ja tukeminen, niin myötä- kuin vastoinkäymisissä – onnen avaimet ovat meidän käsissämme. Tiedämme, mitä tehdä. Kysymys on tahdosta.

Ei kommentteja: