Jyväskylän kävelykatu on pystynyt onnistuneesti yhdistämään elävän kaupunkikulttuurin, pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytykset ja valtakunnallisestikin tunnetun viihtyisyyden. Kävelykatu on loistava esimerkki siitä, miten yhdellä hankkeella voidaan palvella lukuisia eri tarpeita. Jotta voisimme pitää silmäterästämme huolta, emme voi jämähtää tyytyväisyyteen vaan meidän tulee nähdä kävelykatua kohtaavat haasteet ja mahdollisuudet.
Jyväskylällä olisi loistavat edellytykset nostaa profiiliaan kevyttä liikennettä, viihtyisyyttä ja ympäristövastuuta edistävänä kaupunkina jatkamalla kävelykatua asteittain aina kampukselle asti. Ensimmäinen askel rauhoittaisi kävelykadun autoilta Gummeruksen kadulle saakka.
Pelkkä kävelykadun jatkaminen ei kuitenkaan riitä. Sen ohella pitää kehittää keskusta-aluetta toimivammaksi ja viihtyisämmäksi. Suuret marketti- ja autoparkkihankkeet, keskusta-alueen yksipuolistuminen sekä anttilamaistuminen luovat paljon haasteita kävelykadun ja kevyttä liikennettä suosivan moninaisen kaupunkikeskustan toimivuudelle.
Kaupunkisuunnittelussa täytyy panostaa etenkin pyöräily- ja kävelymahdollisuuksien kehittämiseen. On ollut myös perin harmillista seurata kehitystä, jossa Bar 68 ja Freetimen kaltaiset vaihtoehtoista kulttuuria edustavat paikat saavat tehdä tilaa S- ja SK-ketjujen alta.
Kävelykatu edustaa kaupunkirakenteen osalta lähipalveluita ja palvelurakennetta, joka on saatavavilla kävely- ja pyörämatkan päässä. Kävelykadun ympärille rakentuva kaupunkikulttuuri tarjoaa kestävän kehityksen, ilmastovastuuta ja moninaista kaupunkitilaa edustavan vaihtoehdon autoistuvalle yhteiskunnalle, jossa kaikki palvelut sijoitetaan automatkan päähän Etelänporttihankkeiden tapaisiin suuriin palvelukeskuksiin.
Itse näkisin tulevaisuuden keskusta-alueen seuraavasti. Kävelykatua on jatkettu kampukselle asti. Tämän kautta yhä useampi pieni- ja keskisuuri yrittäjä löytää paikkansa ja asiakaskuntansa kävelykadun varrelta, jossa jo nykyisin liikkuu jopa 80 000 ihmistä päivittäin.
Keskusta-alueen väliaikaiset rakennusseinät on annettu ilmaiseen mainostilatarkoitukseen, kuten myös Forumin ja Jyväskeskuksen välissä oleva Postipankin logolla varustettu peltiseinämä. Toriparkkihankkeelta rauhoitetusta kirkkopuistosta löytyy ilmoitustilan lisäksi viheralueen tuomaa viihtyisyyttä ja kulttuurihistoriaa.
Elektronisilla korteilla toimivat kaupunkipyörät ja ajoradoista ja kävelyteistä erotetut pyöräilykaistat ovat tehneet keskusta-alueesta turvallisen ja selkeän kevyen liikenteen alueen. Palvelut löytyvät läheltä ja kävelykadun varrelta löytyy myös maksutonta kaupunkitilaa, jossa eri yhdistykset voivat kokoontua ja ihmiset vauvoista vaareihin tavata toisiaan.
Minkälaiseen keskusta-alueen sinä haluat?
Touko Aalto, opiskelija sekä Vihreiden kunnallisvaaliehdokas
tiistai 16. syyskuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
Oletko miettinyt miten "pystysuuntainen" liikenne esimerkiksi hannikaisenkadulta yliopistonkadulle hoidetaan jos kävelykatu jatkuisi kampukselle asti? Pelkkä kalevankatu ei tuohon riitä (väinönkadun sulkemistahan on kaiketi jo päätetty, aikataulu sen sijaan avoin?) jo pelkästään kaistojen vähäisyyden vuoksi ja monille matkoille tulisi kilometrejä lisää kiertämisen suhteen.
Harkitsemisen arvoinen idea kuitenkin jollain tasolla.
Lähetä kommentti