maanantai 7. heinäkuuta 2008

Tulevan syksyn sää?



Kun halutaan vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon on ennen kaikkea pyrittävä vaikuttamaan siihen arvopohjaan, jolta käytännön politiikka muodostuu. Jos arvo- ja asenneilmastomme olisi avoimempi ja suvaitsevaisempi, olisi myös käytännön politiikkamme erilaista.

Usein arvokysymykset kuitataan taivaanrannanmaalailuksi tai idealistiseksi hapatukseksi. Arvokysymykset ovat kuitenkin erottamaton osa käytännön politiikkaa, sillä juuri arvokysymykset ohjaavat ihmisiä poliittiseen toimintaan ja kaikilla käytännön päätöksillä on jokin arvotausta.

Vaikuttamalla arvo- ja asenneilmastoon voidaan vaikuttaa poikkileikkaavasti koko poliittiseen päätöksentekoketjuun. Yhteen kysymykseen juuttuminen on kuin ei näkisi metsää puilta. Yksittäiset päätökset eivät välttämättä ole ongelma vaan pikemminkin oire ongelmasta, jotka liittyvät arvo- ja asenneilmastoon.

Jos emme pysty vaikuttamaan ongelmaan, yhden oireen ratkaiseminen tuo vain hetkellistä helpotusta, joka jää kymmenen muun oireen jalkoihin. Ongelmat ovat aina osa ongelmaverkostoa, jonka ratkaisemiseen tarvitaan kokonaisvaltaista näkemystä. Ongelmien runsauden sarvea ei saada kuriin laput silmillä -politiikalla vain muutamiin asioihin keskittyen vaan kokonaisvaltaisen käsittelyn kautta.

Tulevissa vaaleissa olemme kaikki vaikuttamassa tulevan syksyn poliittiseen säähän ja siihen ilmastoon, jossa arkemme kysymyksiä käsitellään. Tälle ilmastonmuutokselle on tarvetta.

Ei kommentteja: