maanantai 7. heinäkuuta 2008

Valitulle politiikalle ei ole vaihtoehtoja?

Politiikan byrokratisoituminen hengittää otsikon lauseesta. Politiikka esitetään usein omana erillisenä sektorinaan ja poliittinen päätöksenteko lausutaan puhtaan tekniseksi ja taloudelliseksi toiminnaksi. Kaikki kuorrutetaan vielä lauseella "Vastakkainasettelun aika on ohi".

Asioiden esittäminen epäpoliittisiksi kysymyksiksi on mitä suurinta poliittista vaikuttamista. Poliittinen vaikuttaminen on voimakkainta asioissa, jotka koetaan epäpoliittisiksi. Politiikan byrokratisoituminen epäpolitisoi arjen tärkeimmät kysymykset etäännyttäen ihmiset näkemästä politiikan vaikutuksia omaan elämäänsä.

Yksi ongelma on itsessään sana politiikka - tarkemmin, miten se ymmärretään. Näin siksi, että sana politiikka tuo mieleemme mitä moninaisimpia tuotettuja mielleyhtymiä, jotka etäännyttävät sanan alkuperäisen merkityksen siitä, mitä sillä ymmärretään nykyään. Luonnollisesti politiikan rikkaus on se, että käsite elää ja liikkuu vastaamaan aikaansa, mutta tällä hetkellä politiikka voidaan nähdä pikemminkin byrokratisaation monopolina, joka tulisi pystyä murtamaan.

Jos puhuisimme sanan politiikka sijaan vaikka yhteistalkoista tai ajatusverstaasta, niin ihmiset ehkä liittäisivät tärkeinä pitämänsä asiansa tähän sanaan ja näkisivät sen asiana, johon voi vaikuttaa. Kysymys on ennen kaikkea siitä, miten politiikka nähdään, koetaan ja ymmärretään. Ihmisten turhautumisen, etääntymisen ja vaikuttamattomuuden tunteen ja politiikan byrokratisoitumisen välillä on nähtävissä selvä yhteys.

Tarvitaan vastakkainasettelua, mitä erilaisempia näkemyksiä ja arjen kysymysten näkemistä poliittisina teemoina. Politiikka on politisoitunut aivan liian pitkään omat teemansa. Onkin aika politisoida itseämme lähellä olevat teemat ja puhua niiden parissa vaikuttamisesta politiikkana.

Ei kommentteja: