keskiviikko 30. heinäkuuta 2008

Rallit ovat myös mielipiteiden kilpailua




On tullut taas se aika vuodesta, jolloin toisen juhlasta muodostuu toisen painajainen. Jyväskylän Nesteralli jakaa ihmiset niihin, jotka eivät voi sietää ralliviikonloppua ja niihin, jotka odottavat tulevaa viikonloppua vuoden kohokohtana. Toki myös välimuotoja löytyy.

Vastakkaiset näkemykset eivät kuitenkaan kohtaa. Yhdeltä suunnalta kuultavat rallit ovat sieltä ja syvältä argumentit eivät rakenna siltaa kuin eristyksen saarekkeelle. Vastarannalta on aina helppo huudella, mutta asioihin ei vaikuteta nyrkkiä puiden tai nurkkapöydässä jupisten. On pyrittävä aitoon vuorovaikutukseen.

Toisaalta on hämmentävää huomata, että Jyväskylän rallien kritisoiminen leimataan helposti marginaaliseksi purnaamiseksi ja rallien vastustajia soimataan näköalattomuudesta esimerkiksi rallien taloudellisen merkityksen unohtamisen vuoksi. Rallien taloudellinen merkitys Jyväskylän kaupungille sekä niiden kansainvälinen näkyvyys eivät saa kuitenkaan muodostua syytesuojaksi rallien lieveilmiöille sekä terveelle puolesta ja vastaan keskustelulle.

On varsin ongelmallista, jos erilaiset näkemykset eivät edes yritä olla rakentavia toisiaan kohtaan. Asioista voi ja pitääkin olla reilusti eri mieltä, jos aihetta on mutta erimielisyys itsetarkoituksena johtaa kaikkien kannalta vain epätyydyttävään lopputulokseen. Jos joustoa tapahtuisi niin kaasujalka- kuin pedaalipuolellakin, niin erilaiset tavoitteet olisivat varmasti paremmin saavutettavissa.

Itse näen varsin harmillisena sen, että kaunis kaupunkimme muuttuu tulevana viikonloppuna kaatopaikaksi, jossa liian suuri osa rallikansasta käyttäytyy törkeän häiritsevästi. Piittaamattomuus kaupungin säännöistä, kanssaihmisistä ja ympäristöstä leimaa tulevaa viikonloppua, joka käy ilmi esimerkiksi poliisin tilastoista.

Olen erittäin huolestunut siitä, minkälaista esimerkkiä osa rallikansasta näyttää nuorille tehden kohtuuttomasta alkoholinkäytöstä, roskaamisesta, rähinöinnistä ja välinpitämättömyydestä ikään kuin hauskaa ja hyväksyttävää.

Mielikuvien tasolla rallit yhdistetään stereotyyppisesti niin sanottuun äijäilyyn ja kaahailuun. Toisenlaisiakin näkemyksiä toki on, mutta minkälaisesta maailmankuvasta kielii se, että osa ihmisistä odottaa vuoden kohokohtana kolmen päivän sikailua, joka vielä tahdotaan nähdä äijäilyä ja kaahailua edustavana tapahtumana.

On myös hieman erikoista, että ilmastonmuutoskeskustelu otetaan vakavasti kahvipöytäkeskusteluissa ja uutisia katsoessa, mutta kun on omien valintojen aika, niin ollaan mukana kannustamassa omaa suosikkia soratiellä – moottoriurheilu ei ole luontoäidin lempilapsi.

Näkisin tulevana viikonloppuna Jyväskylässä rallien sijasta mieluummin esimerkiksi kansainvälisen nuorisourheilutapahtuman mutta koska asia ei ole mielipiteestäni kiinni, pyrin vaikuttamaan vastuullisemman ralliviikonlopun puolesta. Kenties tulevaisuudessa esimerkiksi nuorisourheilutapahtuma kerää yhtä suuren yleisön kun rallit nykyään, mutta tämä arvo- ja asennemuutos vaati vielä paljon työtä.


-Touko Aalto

Ei kommentteja: