tiistai 21. lokakuuta 2008

Toukotyöläisen arkea

Heipähei taasen.

Toukotyöläinen on ollut lennossa perjantaista lähtien niin ilmavasti, että en ole ehtinyt edes blogiin kirjoittaa. Ou mai. Lennon aikana on ehtinyt tapahtua niin paljon kaikenlaista, että harkitsen oman luolan valtaamista, jonne voisin koko seinällisen kirjoitella nuolenkärkisymboleita päivistäni kertomaan.

Tehdään siis pieni hyppäys viime kirjoituksesta ja palataan tähän päivään.

Kahden viikon pohjustustyö ja asiantuntijalausuntojen kuulemisen jälkeen uusin kirjoitukseni on valmis. Jyväskylä - myös uussuomalaisten kaupunki -tekstini on luettavissa nettisivuillani ja blogissani, jonne sen tänään aamukiireiden ohella lisäsin.

Tänään on ollut muuten hieman harmaata ja sateista, niin ulkona kuin pään sisälläkin, tai pikemminkin korvakäytävässä. Korva humisee, siinä tuntuu painetta ja nestettä, jonka lisäksi en kunnolla kuule muiden puhetta, mutta sitäkin kovemmin oman puheeni. Varasin ajan YTHS:lle, jonne menen torstaina näyttämään korvaani. Onneksi päivistys palvelee, jos kipu äityy. On ollut hieman vaikea tehdä vaalityötä, kun toinen korva on pois pelistä ja puhuminen on hieman hankalaa korvan häiriökäytöksen vuoksi. Se ei kuitenkaan estä Toukotyöläisen vaalitaistoa. Pikemminkin sen estää virheellinen kalenterimerkintä SOPO-valikokunnan kokouksen alkamisajankohdasta, sillä päädyimme vaalitoverini Joachimin kanssa Ilokiven oville kokouksen jo päätyttyä.

Rakas Jylkkärimme oli myös kirjoittanut vaalipaneeleista. Voin olla jonkun mielestä herkkä, kun reagoin asiaan näin. Allekirjoitan myös sen, että kirjoitus oli vielä silkkihansikasjournalismia moneen muuhun kirjoitteluun verrattuna. Laitetaan tämä sitten sateisen päivän, pienen vaaliväsymyksen ja kipeän korvan piikkiin, mutta annoin asiasta palautetta Jylkkärin päätoimittajalle. Asiallinen kommentointi on parasta palautetta. Palautteeni meni vapaasti kirjoitettuna kutakuinkin näin:

Jokainen voi olla mitä mieltä tahansa esiintyjistä, mutta kysymyksien vuotamisen vihjaaminen on mielestäni hyvin kyseenalaista. Jääväsin oman kampanjapäällikköni pois vaalipaneelin suunnittelusta, hän toimii Puolue ry:n hallituksessa. En sanallakaan ole kuullut kysymyksistä ennen niiden esittämistä. Se, että joku tälläistä vihjaa tai puhuu, kertoo enemmän kertojasta.

Koska kysymyksessä oli myös Jyväskylän Eurooppanuorten paneeli, on mielestäni varsin luonnollista, että panelisti perhehtyy etukäteen Jyväskylän eurooppasuhteisiin. Hyvän perehtymisen jälkeen eri kysymyksiin on luonnollisesti paremmat valmiudet vastata.

Kun on vielä tehnyt elokuusta asti kampanjointia paneutuen hyvinkin tarkasti kunnallisvaaliteemoihin ja tehnyt huolella kaikki vaalikoneet, saattavat valmiudet vastata kysymyksiin olla erilaiset kuin monella muilla. Olen valtio-opin 5.vuoden opiskelija, opinto-ohjaaja sekä tutkiva kirjoittaja, joten havainnollistavia esimerkkiä mm. tilastojen kautta muodostuu, kun lukee, tutkii ja tekee paljon. Kunnallisvaaliehdokkaalle on suotavaa perehtyä kunnallisvaaliteemoihin ja tietää myös numeroiden valossa, mistä puhuu.

Tässä esimerkiksi vaalien alla kirjoittamani 8 kirjoitusta, joiden kirjottamisen pohjalta pärjää hyvin jo monessa paneelissa:

http://www.vihreatehdokkaat.fi/touko.aalto/?cat=1


Valtio opin ainejärjestö Puolue ry on jo useiden vuosien ajan järjestänyt laadukkaita vaalipaneeleita. Olen itse valtio-opin opiskelija ja pitkäaikainen puolueaktiivi, joten tahdoin välittää vielä paneelin järjestäjien ärtymyksen kysymysten vuotamisen vihjailusta. Lisäksi yleisömääristä sen verran, että kirjaston kahvilassa on aina paljon ihmisiä etenkin aikana, jolloin paneeli järjestettiin, mutta C-rakennuksella kaikki olivat seuraamassa vaalipaneelia.

Jylkkärin kirjoitusta enemmän minua ihmetytti joidenkin panelistien ja muiden läsnäolijoiden suora kommentointi, totuudeksi päättely ja asian levittäminen, että olisin tiennyt kysymyksistä etukäteen. Kuittaan vain, että lukekaa, oppikaa ja tulkaa sen jälkeen keskustelemaan, niin pystytte samaan. Sitä ennen suut suppuun, sillä oma osaamattomuus ei ole muiden osaamisen syytä.

Nyt lasi appelsiinimehua. Olisin ostanut jotain oikein hedelmälihaista, mutta kun liika mehuttelu käy niin kovin kalliiksi. Päädyin hyvään kompromisiin hedelmäliha-hinta -suhteen Valion litrasen kautta. Mehun kanssa herkuttelen ruistoastilla ja Auralla, ah. Ja sitten oikea korva edellä pää tyynyyn toivoen, että vasen korva kuulee lähitulevaisuudessa sateen ropinan ja lehtien viuhunan.

Kauniita unia.

Ei kommentteja: